Alstermo Konst och Present, Storgatan 35, 360 75 Alstermo, Sverige

Bättre Affärer

Nyhetsbrev februari 2011
Hot mot jämställdheten - allt fler kvinnor jobbar deltid - Även i SvD Näringsliv igår, 6 februari
Tvärtemot vad många kanske trott ökar kvinnors deltidsarbetande, vilket är förödande för jämställdheten. Under det senaste decenniet har andelen kvinnor som arbetar deltid ökat med 20 procent och för kvinnor mellan 25 – 49 år med hela 30 procent. Det betyder att andelen kvinnor som jobbar deltid ökat från 34 till drygt 41 procent för hela gruppen kvinnor och från 27 till 34 procent i åldrarna 25-49 år. Män deltidsarbetande ökar också, men det sker från betydligt lägre nivåer. Bara 7 procent av de svenska männen i åldrarna 25-49 år jobbar deltid.
Vi ser inte samma utveckling i USA, där är gapet mellan hur mycket kvinnor och män jobbar lägst i världen numera, bara en procents skillnad och två tredjedelar av alla kvinnor och män arbetar. Skillnaden när det gäller deltider mot Europa är tydlig; Bara 24 procent av de amerikanska kvinnorna som jobbar arbetar deltid – samtidigt som andelen kvinnliga chefer är högst i världen i USA. Sannolikt finns ett samband; flest antal arbetade timmar vinner. De amerikanska kvinnornas löner i New York har sedan ett år tillbaka passerat männens.
Den svenska, och den nordiska modellen, är byggd för att så många kvinnor som möjligt ska kunna komma ut i arbetskraften, åtminstone till någon del. Gott så! I Europa kan kvinnor få ett jobb, men systemet är inte byggt för att underlätta kvinnors karriärer - framförallt inte med hänsyn till i den takt som kvinnor numera högutbildar sig. Vissa förändringar har gjorts, som avdrag för hushållsnära tjänster där även extra barnpassning kan ingå, men fortfarande styrs förskolorna, även för mindre barn, av fasta scheman och fasta lämningstider – för att inte tala om de outtalade förväntningar andra kvinnor och även personalen på förskolorna har på att föräldrar, och särskilt mammor, ska hämta barnen tidigt. Föräldraledigheterna är extremt långa, 16 månader och bara två av dem är vikta för papporna. VAB-dagarna är obegränsade och inte alls vikta för papporna. SGI-pengen är så utformad att det gynnar tätt barnafödande – tre tätt födda barn och okvoterad föräldraförsäkring gör att kvinnorna kan vara borta från jobbet helt i flera år – och därmed tappa i kompetens och löneutveckling. Skolorna är också gammeldags och utformade efter det gamla jordbrukssamhället – hela 12 veckor om året är det lov! Det är ett idogt pusslande för föräldrar, för att inte tala om hur svårt det är för ensamstående föräldrar, att ordna tillsyn, och helst meningsfull sådan, med de långa sommarloven, det långa höstlovet och sport- och påsklov. Varför finns inte ett stort och varierat utbud av sommarkurser av god kvalitet för barn till exempel? Med sådant system som i praktiken låser in många kvinnor är det Inte konstigt kanske att allt fler kvinnor istället för att satsa på karriären väljer att ta ut sin lagstadgade rätt att jobba deltid under småbarnsåren.


Ty, så är det ju, att om du ska satsa på jobbet framför att gå ned i arbetstid så måste det löna sig. Både löne- och innehållsmässigt! Det gör det sällan för majoriteten av alla kvinnor. Ditt jobb måste vara väldigt intressant, utvecklande och stimulerande och powerful för att du ska välja det – och att ta sig dit är en resa som innebär att företaget också måste satsa på dig – och att du själv måste vara tydlig på att i din familj så delar ni ansvaret helt – och köper in tjänster för resten. Schablonbilden av kvinnan styrs ofta av det faktum att så många kvinnor arbetar deltid. Denna stereotypisering spiller dessvärre över även på oss kvinnor som valt att satsa allt på jobbet. Därför är det viktigt att rätta till allt i lagstiftning, regler och normer som inte till fullo utnyttjar den stora välutbildade resurs som kvinnor numera utgör. Monica Renstig
 
Skicka gärna detta nyhetsbrev vidare.
Prenumerera på Wombris månatliga nyhetsbrev här
Wombri forskar och gör studier kring kvinnors arbetsliv, karriärutveckling, hälsa och företagande. Nyhetsbreven och böckerna populariserar egna och andras forskningsresultat.
wombri.se

www.AlstermoArt.com
Alstermo Konst & Present
Storgatan 35
360 75 Alstermo
Inge Marie Jensen

Sweden, tlf:0046 48131125, mob:0046703708486,
The ArtDanish founder / Fondateur,
Ambassadör för kvinnliga företagare Kronoberg, Sweden


NYHETER OCH TIPS FÖR FÖRETAG

Tillbaka till förstasidan Skriv ut Tipsa en kollega Prenumerera!

”De nya jobben finns i småföretagen”

Näringsminister Maud Olofsson vill vara småföretagarnas bästa vän och har genomfört en del förbättringar för de minsta företagen. Men hon ber också om tålamod och svarar ”Rom byggdes inte på en dag” på kritiken från företagarhåll.
Bättre Affärer når Maud Olofsson i bilen mellan Stockholm och Gävle, och hon ursäktar sitt miljöbusande med att hon inte får åka tåg för Säpo. Resten av tiden berättar hon ivrigt om vad alliansregeringen gör för småföretagarna och hur viktiga dessa är för Sverige.

– Det är i småföretagen de nya jobben kommer, det är de som ska ge oss tillväxt och leda oss ur den kris som vi för varje dag närmar oss slutet av, säger hon.

Bankerna lånar fortfarande ut pengar
Maud Olofsson åker land och rike runt, träffar företagare och går på möten, men anklagas ibland för att prata mer än hon faktiskt gör.

– Det är väl bra att någon i regeringen pratar, annars är ju ett av våra problem att vi inte hinner berätta om allt vi gör, säger hon med ett skratt.

Och så är hon i gång. De två färska extramiljarderna till Almi ska hjälpa företagarna att låna till nödvändiga investeringar. Låna kan man dock även göra på banken, menar hon.

– Det klagas mycket på bankerna, men de har faktiskt inte ändrat inställning till företagen. Det är klart att du får låna om du har en bra affärsidé, säger hon.

Flera förenklingar kommer
Just nu ligger regelförenklingar Maud Olofsson varmt om hjärtat, och hon berättar att 200 av de 600 förenklingsförslagen från april 2008 har genomförts. Nu kan man bland annat föra stalljournal elektroniskt i stället för på papper.

– Visst, många förändringar är små, men ändå viktiga för dem de berör. Tänk efter hur det var för några år sedan, då märker du skillnaden, säger hon och exemplifierar med de nya reglerna för momsredovisning.

Längs E 20 mellan Stockholm och Göteborg finns trafikljus, och Maud medger att Sveriges infrastruktur är eftersatt. 11 extramiljarder ska bidra till att lösa problemet – och ge jobb åt många företag – men hon betonar, som ofta, att Rom inte heller byggdes på en dag.

Tjänstesektorn på export
Enligt Företagarna betalar småföretag nära fem gånger så mycket skatt som storföretag, i förhållande till omsättningen. Och regeringen har fått kritik för förändringen av arbetsgivaravgifterna som ledde till höjda avgifter för de 600 000 minsta företagen.

– Både skatter och arbetsgivaravgifter ska vi fortsätta att sänka, även efter valet 2010, hoppas jag.

Den som driver exempelvis enskild firma eller handelsbolag får ingen sjuklön och har att välja mellan 3 eller 30 karensdagar för sjukpenningen. Och det är svårt att ta ut föräldrapenning eftersom bortavaro från företaget kan göra att kunderna försvinner. Kommer det att komma förändringar där?

– Det är ett stort problem att många som betalar till trygghetssystemen inte får del av dem själva. Bristen på social trygghet gör att särskilt kvinnor undviker att bli företagare. Men detta hoppas vi kunna lägga förslag om inom kort, säger Maud Olofsson.

Hon ser Sveriges tjänstesektor som en blivande exportnäring – allt från avfallshantering till barnomsorg enligt den svenska modellen. Även inom förnybar energi och miljöteknik kan Sverige nå stora framgångar internationellt, bedömer hon.


Läs Maud Olofssons svar till Bättre affärers läsare

Näringsminister Maud Olofsson vill sänka både skatter och arbetsgivaravgifter, även efter valet 2010.
Du vet väl att du kan prenumerera kostnadsfritt på Bättre Affärer!
ANGE DIN E-POSTADRESS NEDAN
Publicerad 2009-05-18

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

07.10 | 23:40

Finns Eremitmordet i Jeriko kvar?

...
25.10 | 13:35

Hej. Kig gerne forbi min side http://vesterhavet.iwopop.com/

...
25.02 | 14:28

Hej Tom
Jeg har stadig 3 steder i sverige, hvor din datter kan få bolig.
Håber du nyder livet og foråret!
Kh. Inge Marie

...
25.01 | 21:36

Hej Inge Marie.
Long time no hear or see.... Har du solgt skolen ?? Har jo en datter i Sverige som kikker meget efter et sted at bo....
Kunne være hyggeligt at

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS